Email: Adresa: Beograd, Generala Štefanika 19 (naselje "Stepa Stepanović")Telefoni: 011 7703 111 / 064 2702 727
arrow_back

Language:

EN Choose English

DE Übersetzung folgt...
Dr Milojević
hair transplant clinic
unfold_moreMeni
Transplantacija kose

Kontrola mladeža

Postoji izuzetno veliki broj mladeža, ali je najbitnije kako da se obavi kontrola mladeža i prepozna mladež zbog koga se treba javiti lekaru na pregled. U našu ordinaciju često na pregled “sumnjivog mladeža” dolaze pacijenti u paničnom strahu, iako je najčešće u osnovi reč o bradavici, papilomu ili nekoj drugoj kožnoj tvorevini. Najčešće se obraćaju za pregled onih mladeža koji su iznad ravni kože, koji su rozikaste ili svetlo-braon boje, okrugli, jasnih ivica, solidne strukture, ali im smetaju iz estetskih razloga ili narušavaju komfor pošto ih stalno kače ili pritiskaju odećom.

U pitanju su uglavnom dobroćudni mladeži sa veoma niskim potencijalom za promene u maligni. Medjutim, često kada se vrši kontrola mladeža kod pacijenata koji hitno dodju na pregled zbog neke benigne izrasline, otkriju se mladeži koji zaista “zovu u pomoć”, koji su veći od 6 mm u prečniku, najčešće su u ravni kože, boje tamnobraon do crne, neravnih, nazubljenih ivica! To su mladeži koji su potencijalna opasnost, jer pod uticajem štetnih faktora može doći do destabilizacije njihove strukture i pojave melanoma.

Kada izvršiti kontrolu mladeža?

Mladeži nisu opasni ako su pod kontrolom. Uklanjati ili ne uklanjati?

Najbitnije je da, kada se završi kontrola mladeža za hirurga ova dilema ne postoji! Ako je na osnovu gore opisane dijagnostike indikovao hirurško uklanjanje, bilo iz preventivnih ili razloga lečenja, dileme više nema. Veći su problem dileme koje pacijenti imaju u vezi sa uklanjanjem promena mladeža, a posledica su raznih zabluda i predrasuda, uvreženih mišljenja, poluistina, poluinformacija i sumnje da “uklanjanje belega” nije bezbedno po zdravlje, pa čak da je i opasno po život. Te zablude često idu toliko daleko da se pacijent, i pored evidentnih promena na mladežu, ne obraća lekaru ili se javi u već poodmakloj fazi.

Odgovor na njihove strahove i dileme glasi da je stručno uklanjanje mladeža od strane hirurga koji dobro poznaje mladeže apsolutno bezbedno po zdravlje i da se mladež uklanja upravo iz razloga očuvanja zdravlja. Kontinuirana edukacija stanovništva u cilju rušenja postojećih zabluda je zbog toga veoma bitna. Melanom jeste najopasniji karcinom kože, ali ako se otkrije u ranom periodu, pacijent može biti kompletno izlečen! Ako se, medjutim, isuviše čeka ili se mladež ne tretira adekvatno, melanom se širi, metastazira, i to dovodi do fatalnog ishoda. Zato, pregledajte svoje mladeže na vreme, a odluku o tome da li ga ukloniti ili ne
prepustite hirurgu.

* Znanje   – Iskustvo –   Kvalitet *