Email: Adresa: Beograd, Generala Štefanika 19 (naselje "Stepa Stepanović")Telefoni: 011 7703 111 / 064 2702 727
arrow_back

Language:

EN Choose English

DE Übersetzung folgt...
Dr Milojević
hair transplant clinic
unfold_moreMeni
Mladeži

Alopecija - gubitak kose kod žena

Kosa je izuzetno osetljiv organ i gotovo prva reaguje na sve veće, pogotovo stresne promene u organizmu. Žene su pak izuzetno osetljive na tanjenje, opadanje kose, a pogotovo na gubitak iste. Obzirom da je lepa, zdrava kosa sinonim ženske lepote, svako pojačano opadanje, proređenost i gubitak kose predstavlja za ženu veliki problem. Ne pogađa ovaj problem svakoga u istoj meri. Ali svakako suočavanje sa gubitkom kose često je veoma stresno i biva praćeno različitim psihičkim tegobama koje mogu ići od uznemirenosti, pada samopouzdanja, pa do depresije i drugih ozbiljnih psihičkih problema.

Gubitak kose kod žena ima svoje osobenosti, kako u pogledu uzroka koji dovode do opadanja i gubitka kose, tako i u pogledu lečenja pa i same procedure transplantacije kose i tehnike za njenu rekonstrukciju. Žene uglavnom pate od difuznog proređivanja kose, uglavnom odmah iza prednje linije kose pa sve do temena. Isprva su dlake sve tanje i tanje, pa je najpre razdeljak postao širi i providniji, pa počinje polako da se providi i sama koža glave, sve dok dlaka zauvek ne opadne. Opadanje kose može da se desi bilo kome i bilo kada. Sve što dovodi do poremećaja faza rasta kose, dovodi i do pojačanog opadanja kose.

Opadanje kose može biti privremeno i trajno. Može se desiti vrlo rano, ili u 20-im, 30-im godinama i u menopauzi. Privremeno opadanje i gubitak kose i samo ukazuje na to da su određena stanja koja dovode do gubitka kose privremena i da će se kosa nakon nekog vremena oporaviti i ponovo rasti. U ove privremene uzročnike svakako spadaju: sezonsko opadanje kose, gubitak kose nakon porođaja, uzimanje nekih lekova, nakon nekih operativnih zahvata, neadekvatna ishrana i mnogi drugi.

Mnoga stanja dovode do trajnog gubitka kose, kao što su na primer nasledni faktori, ali i druga stanja koja dovoljno dugo traju da mogu da dovedu do trajnog gubitka kose. Tu svakako spadaju: policistični jajnici, anemije, nedostatak FE, upotreba različitih lekova, kontraceptivnih pilula, neke kožne bolesti, problemi sa štitnom žlezdom, prekomerna težina, držanje raznih dijeta i neizostavni stres, ali i agresivno postupanje sa kosom (stalno feniranje, farbanje, blajhanje, minival, jako vezivanje kose u rep ili punđu, ožiljci od face liftinga i mnogi drugi), i poseban vid gubitka kose usled stalnog čupanja iste iz psihičkih razloga tz. trihotilomatija.

Rešenje?

Koji god da je uzrok gubitka kose kod žena svaki od njih dovodi do veće ili manje patnje i psihičkih problema. Srećom danas ima mnogo više mogućnosti na raspolaganju da se taj problem reši ili umanji. Žena treba da se obrati lekaru specijalisti koji će u zavisnosti od situacije preporučiti neku neoperativnu terapiju, ili ako je proces odmakao, a ima uslova za to da preporuči transplantaciju (presađivanje) kose. Ženi svakako treba dati savet da što nežnije postupa sa svojom kosom, da smanji sve invazivne postupke, da koristi šampone bez sulfata, a od preparata se obično propisuje Minoxidil sprej 2%, i primena PRP terapije (krvne plazme po protokolu). Nekada i sama primena ovih postupaka i terapije dovede do poboljšanja postojećeg stanja. Tamo gde to nije slučaj ostaje transplantacija kose kao trajna opcija za rekonstrukciju vlasišta, koju u našoj ordinaciji radimo sa mnogo uspeha, bez obzira na uzrok.

Postupak transplantacije kose kod žena je u najvećem delu sličan kao i kod muškaraca, s tim da se žena ne šiša u celosti, već se ošiša samo manji deo na potiljačnoj regiji (donorni deo), koji se potom lepo kamuflira sa postojećom kosom, tako da se žena u suštini posle par dana može vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

* Znanje   – Iskustvo –   Kvalitet *